Bloggen om juridik

Lagstiftaren


skrivet den 03 feb av Admin, klockan:11:54
Rent juridiskt är det meningen att vi medborgare i vårt land ska följa de regler och lagar som vi har och som är fastställda, men vem är det som stiftar lagar och kan vem som helst stifta efter sitt egna syfte eller hur fungerar det. Till skillnad från enkla och pedagogiska regler som fyraåringar lär sig på dagis är detta rena motsatsen och nu skriver ordagrant från juridikens egna institution för stiftande av en lag.

 Stiftande av lagar sker genom att vår riksdag antar den inlagda propositionen. Lagförslaget trycks sedan i Svensk Författningssamling (SFS) och efter ikraftträdande utgör lagen en rättskälla i form av en statut (som jag aldrig har hört talats om vad det är) Det av propositionen som inte utgör lagtext blir ett lagförarbete. Denna text kan tjäna som tolkningsinstrument och förklaringar till lagtexten.

Så står det skrivet och jag begriper ärligt talat ingenting, det lilla jag fattar och som jag visste sedan tidigare var att lagar stiftas av riksdagen efter förslag från ledamöter och efter en remiss hos myndigheter och organisationer tar man beslut. Det låter både lite enklare eller mer praktiskt än den förklaring jag fick på detta juridikspråk som få begriper. En sak vet jag och det är att jag har för avsikt att följa lagen och då oavsett vilka typer av lagar som redan finns och de nya som kommer.

Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt